Ara
Ime prezime
:
Drzava
E-mail Adresa
 
 
 
 
 3/10/2017
U ISTANBULU ODRZAN 13. KONGRES I 40. GODISNJICA SINDIKATA TOLEYIS IZ TURSKE

Prije pocetka odrzavanja 13. Kongresa sindikata TOLEYIS prikazan je kratki film o 40 godina postojanja ovog sindikata na celu sa predsjednikom i osnivacem Dzemail Bakindijem.
Nakon toga je generalni sekretar Habib KARAKUS zvanicno otvorio sjednicu Kongresa. Izborom radnog predsjednistva u sastavu Pevrul KAVLAK kao predsjedavajuci, Turgut YILMAZ i Adnan UYAR kao zamjenici i kao ostali clanovi Burcu ÇETINKAYA i Yagmur IMAMZADE cime je zvanicno otpoceo rad sjednice.

Pevrul Kavlak – generalni sekretar TÜRK-IS-a nakon procitanog dnevnog reda 13. Kongresa pozvao je Dzemail Bakindija predsjednika Sindikata TOLEYIS da se obrati Kongresu.
Bakindi je na pocetku svog obracanja izrazio osobno zadovoljstvo velikim prisutvom gostiju Kongresu medju kojima su i bivsi predsjednik Sjevernog Kipra Dr. Dervis EROGLU, zatim Settar MEVBALIYEV – predsjednik Konfederacije sindikata Azerbejdzana, Yannis PANAGOPOULOS- predsjednik Grcke Konfederacije sindikata (GSEE), Gezim KALAJA, - predsjednik Konfederacije sindikata Albanije (BSPSH), Haxhi ARIFI – predsjednik Konfederacije sindikata Kosova (BSPK), Dusko ZARUBICA – predsjednik Konfederacije sindikata Crne Gore, Massimo FRATTINI – Sekretar za sektor turizma IUF-a, Gabriele GUGLIELMI – generalni sekretar Sindkata turizma, usluga i trgovine Italije (FILCAMS), Emilio FARGNOLI – predsjednik Sindikata turizma Italije, Ljubisav ORBOVIC- predsjednik Konfederacije sindikata Srbije, Valentina VASILYONOVA – zamjenik predsjednika Sindikata poljoprivrede Bugarske, Salih KILIÇ – bivsi generalni sekretar TURK-IS-a, kao i predstavnici poslodavaca Haluk ERTAN- direktor ljudskih resursa Hotel Kempinski Çiragan Palace i Muhammet GÜMÜSSOY – generalni direktor kompanije Burfas iz Turske.
Bakindi je u svom uvodnom obracanju posebno naglasio vrlo lose stanje u turizmu i ekonomiji Turske, izazvano terorizmom s jedne strane i krizom povodom pada ruskog aviona s druge strane. Upravo zbog toga trebamo biti udruzeni i solidarni kako bi mogli prevazici probleme sa kojima smo se susreli.
Takodje je istakao probleme vezane za visoke stope oporezivanja placa radnicima i drzavnim sluzbenicima, zatim teskoce sa sirijskim izbjeglicama i nadolazeci referendum naglasivsi vrijednost Ataturkovih postulata jos jednom je pozelio svima dobrodoslicu, saljuci pregrst toplih pozdrava za sve radnike i clanove ma gdje da se nalaze, sa zeljom da u svijetu vlada mir i blagostanje. Svoj govor zavrsio je rijecima u nadi da ce ratovi i konflikti prestati, sa zeljom da svijet ali i Turska bude mjesto na kojem ce svaki covjek moci zivjeti dostojanstveno.
Clanovi Sindikata TOLEYIS urucili su plaketu predsjedniku Dzemail Bakindiju povodom 40. godina rada i borbe za njihova prava.
Kongresu se obratio i Pevrul KAVLAK generalni sekretar TÜRKIS-a koji je ujedno i predsjednik Sindikata metalaca Turske. KAVLAK je istakao da su sindikati u citavom svijetu izgubili snagu, ali i pred toga porucio je da “nasa nada nikad nece prestati i kao radnicki pokret uvjek cemo stajati na svojim nogama”.
Informisao je prisutne o problemima sa kojima se susrececu od napada na pravo minulog rada, u posljednih pet godina zbog neuplacenih poreza i njihovih olaksica za 5% od strane drzave za poslodavce najvise su zrtve i gubitnici radnici. Naglasio je i pozvao Vladu da ukoliko treba nekome da se smanji porez ili da uziva olaksice to smo mi radnici i drzavni namjestenici, da i nama smanjite poreznu osnovicu na place. Svoje obracanje je zavrsio pozdravom svih prisutnih i pozelio je uspjesan rad Kongresu sindikata Toleyis.
Uslijedilo je odavanje pocasti zrtvama minutom sutnje. Nakon toga slusana je himna Republike Turske.

Obracanje gostiju Kongresu pocelo je sa bivsim trecim predsjednikom Sjevernog Kipra Dr. Dervis EROGLU-om. Dr. EROGLU se zahvalio predsjedniku Bakindiju na pozivu i pozdravio sve prisutne. Pozelio je mnogo uspjeha u radu kako sindikatu Toleyis tako i svim ostalim sindikatima clanicama TURK-Is-a u borbi za ostvarivanje radnickih prava. Prisutne je kratko upoznao sa historijatom i borbom koju vodi Sjeverni Kipar vec pedest godina u cemu je mjesto Turkse i njena podrska od neizmejrnog znacaja. Takodje, ove poteskoce traju i do dan danas zbog nezainteresovanosti suprotne strane za sporazum. Naglasio je da Amerika i Ujedinjene Nacije trebaju spoznati greske u svojim odlukama i da pritisak nije i ne moze biti samo na nasoj strani nego da i druga strana mora preduzeti potrebne korake da bi doslo do sporazuma. Kongresu je uputio cestitke za uspjesan rad i cestitao 40. godisnjicu postojanja sindikata Toleyis.
Prisutnima se obratio i Settar MEHBALIYEV predsjednik Konfederacije sindikata Azerbejdzana kojom prilikom je pozdravio sve prisutne prisjecajuci se jednih od postulata bivseg predsjednika Ataturka na povezanost Azerbejdzana i Turske. Naglasio je da narod Azerbejdzana mnogo pogodjen i tuzan zbog pokusaja vojnog udara odrzanog 15 jula i porucio da je narod Azerbejdzana uz Tursku i njene gradjane. Sa zeljom da poginuli branitelji pocivaju u miru, zavrsio je svoj govor zahvaljujuci se na pozivu sa zeljom za uspjesan rad Kongresa.
Kongresu se obratio i Yannis Panagopoulos – predsjednik Grcke Konfederacije sindikata. Istakao je osobno zadovoljstvo svojim prisustvom te svim clanovima i porodici Toleyis cestitao na 40 godina postojanja i uspjesnog rada, posebno isticuci kakav je demokrata, borac i sindikalista predsjednik Dzemail Bakindi i kolika je njegova uloga u svemu tome. Upoznao je prisutne na vrlo tesko stanje u kojem se trenutno nalazi Grcka, ali odnose koji su izgradili sindikati izmedju sebe, u prilog tome postojanje Toleyisa 40 godina, TURK-IS-a 60 godina i Grcke Konfederacije 100 godina su pokazatelji da ce sindikati nastaviti i uvjek ostati sa svojim postojanjem i aktivnostima. Izrazio je nadu da ce obje strane po pitanju Kipra biti rijesene i to pozitivno prvenstveno za radnike i radnicki pokret i ostvarivanje njihovih prava iz rada i po osnovu rada, ali i na svim ostalim poljima. Takodje pozvao je predstavnike Evropske Unije da se potrude u pronalazenju ljudskog rjesenja za sirijske izbjeglice cime bi se i teret koji Turska ima na sebi znatno umanjio. Na kraju svog govora osudio je terorizam naglasavajuci da moramo biti udruzeni i solidarni ,urucivsi poklon predsjedniku Bakindiju, naglasio je da ce se za svoga zivota nastaviti boriti za mir i blagostanje i bratske demokratkse tursko-grcke odnose.
Nakon Yannis Panagopoulosa Kongresu se obratio i Gezim Kalaja – predsjednik Konfederacije sindikata Albanije.

Predsjednik Kalaja je svoj govor poceo sa pozdravnim rijecima kako u svoje licno ime tako i u ime svoje drzave naglasivsi osobno zadovoljstvo prisustvom na 13. Kongresu sindikata Toleyis. Naglasio je da Albanija ima izuzetno dobre odnose kako sa drugim zemljama Balkana tako i sa Turskom, ostro osudivsi terorizam i teroristicke napade i pokusaj vojnog udara koji su se u posljednje vrijeme desili u Turskoj. Istaknuo je da svi sindikati moraju biti zajedno u ovoj borbi i da to ima poseban znacaj. Podsjecajuci na demokratiju i slobodu utemeljenu od strane Kemal Atatürka pozelio je da Turska ostane snazna i jaka na svojim nogama sa zeljom za postojanje uspjesnog sindikalnog pokreta. Svoj govor je zavrsio cestitkama za uspjesan rad Kongresu urucivsi poklon predsjedniku Bakindiju.

Prisutnima se obratio i Haxhi Arifi – predsjednik Konfederacije sindikata Kosova. Predsjednik ARIFI je pozdravio prisutne te u ime svih sindikata Kosova cestitao 13. Kongres sindikata Toleyis. Istakao je da geostrateske i socio-ekonomske promjene koje se desavaju u svijetu najvise stete imaju radnici. Upravo zbog toga moramo vise nego ikada biti solidarni i udruzeni na globalnom planu ne poznavajuci granice niti barijere bilo kakave vrste. Svoje obracanje zavrsio je porukom da su za bolju buducnost radnika uvjek otvoreni za saradnju i solidarnost.
Nakon predsjednika Arifija Kongresu se obratio Massimo Frattini – generalni sekretar za turizam Medjunarodne sindikalne federacije.

Massimo FRATTINI izrazio je veliko zadovoljstvo svojim prisustvom na 13. Kongresu Sindikata Toleyis i ujedno 40 godisnjici postojanja ovog sindikata. Zbog nemogucnosti prisustvovanja Ron Osvalda – generalnog sekretara prenio je prisutnima njegove pozdrave. Naglasio je da se nalazimo u periodu kada je napad na sindikalizam, u globalnom smilu radnicka prava, sigurno zaposljavanje, pa sve do unistavanja prirodnih bogastva vrlo rasprostranjeno. Posebno se to odrazava na sektor turizma i hotelijerstva gdje sa postojanjem i uvodjenjem novih modela poslovanja i fransiza radnicima nije omoguceno sindikalno organizovanje i djelovanje, pravedna zarada i normalni uslovi rada. Informisao je prisutne o njihovoj svakodnevnoj borbi na medjunarodnom nivou u lancima hotela sirom svijeta te istakao potrebu da se sindikati u tom pravcu moraju ujedinjavati i bolje organizovati, posebno u okviru HRCT grupe za postizanje pozitivnih rezultata.
Kongresu se obratio Gabrielle Guglielmi – glavni koordinator Sindikata turizam, usluga i trgovine Italije Filcams. Guglielmi je pored svog sindikata u cije ime dolazi prenio i pozdrave jos dva preostala Sindikata turizma iz Italije, te istakao svoje osobno zadovoljstvo prisustvom Kongresu. Naglasio je vaznost prisustva 13. Kongresu Sindikata Toleyis ne samo svog nego i kolege Fabrizio Russa – generalnog sekretara. Istakao je da je vrlo dirnut uvodnim obracanjem predsjednika Bakindija, naglasavajuci izuzetno veliku ulogu u zbirnjavanju izbjeglica i vrlo teskoj i velikoj ulozi Turske koju je na sebe preuzela posebno je potrebna velika solidarnost osobito medju radnicima. Na kraju je pozdravio sve prisutne, pozelio uspjesan rad Kongresu te podsjetio da ce predsjednik Bakindi biti pozvan na njihov Kongres koji ce biti odrzan sledece godine.
Rijec je uzeo i Emilio Fargnoli – predsjednik Sindikata turizma Italije kojom prilikom je pozdravio sve prisutne i naglasio svoje osobno zadovoljstvo ponovnom prisustvu Kongresu sindikata Toleyis, kao i da se u Istanbulu osjeca kao kod vlastite kuce. Fragnoli je istakao da je od pocetka krize iz 2008 godine povecana nezaposlenost, ekonomska nestabilnost, siromastvo i neravnopravnost koji su postali dio svakodnevnice i predmet borbe sviju nas, te da mi kao sindikati mozemo nasu solidarnu snagu usmjeriti na donosenju promjena kojima ce ove probleme biti moguce rijesavati. Svoj govor je zavrsio cestitajuci 40. godisnjicu sa zeljom za uspjesan rad 13.Kongresa sindikata Toleyis.


Kongresu se obratio i Ljubisav Orbovic – predsjednik Konfederacije sindikata Srbije. Predsjednik Orbovic je pozdravio sve prisutne u ime Konfederacije sindikata Srbije, te ujedno cestitao 40. godisnjicu i 13. Kongres sindikata Toleyis. U svom govoru je naglasio da je svjetska kriza nazalost pogodila sve radnike, a koji u njenom nastanku nisu imali nikakavog utjecaja tako da je borba za opstanak radnika postala dnevna potreba. Dalje je istakao da sindikati moraju biti solidarni ne praveci nikave razlike, zbog globalnog otpora u kojem su se nasli. Potreban je zajednicki korak ka razvijanju sindkalnih strategija i vizije, jer bez sindikata i radnika nema buducnosti. Naglasio je da cemo kao sindikati za poboljsanje materijalnih i socijalnog statusa svojih clanova i dalje biti u velikoj borbi sa kojom moramo nastaviti. Na kraju pozelio je uspjesan rad Kongresu i naglasio da ce bratski i prijateljski odnosi uspostavljeni sa predjednkom Dzemail Bakindijem biti nastavljeni i u buducnosti.
Nakon predsjednika Orbovica pristunima se obratio i Dusko Zarubica predsjednik Konfederacije sindikata Crne Gore koji je pozdravio sve prisutne isticuci veliko zadovoljstvo prisustvom delegacija iz Crne Gore 13 –om Kongresu sindikata Toleyis. Cestitao je 40. godisnjicu Toleyisu sa zeljom za nastavak uspjeha u solidarnosti i radnickom svijetu. Zarubica je naglasio da problemi nezaposlenosti koje ima i Turska su nazalost prisutni u svim zemljama i da upravo zbog toga se zajednistvo izmedju sindikata treba cuvati na medjunarodnom nivou, svjesni da ce nam se obaveze povecavati u pravcu osnivanja strategija i politika na rijesavanju problema sa kojima se susrecu nasi clanovi i zbog toga je neophodno da izgradimo dobre osnove za dobru buducnost sindikalizma. Na kraju pozelio je predsjedniku Bakindiju i Upravnom odboru mnogo uspjeha u narednom mandatu.
Na kraju se Kongresu obratila i Valentina Vasilyonova –zamjenik predsjednika Sindikata poljoprivrede Bugarske. Vasilyonova je istakla osobno zadovoljstvo prisustvom 13. Kongresu sindikata Toleyis i pozdravila je sve prisutne predstavnike borbe za radnicka prava, posebno u je pozdravila prisutne u ime svih radnika iz sektora na cijem je celu. Naglasila je da je vrijeme u kojem trenutno zivimo vrlo tesko, podrzavajuci govor predsjednika Bakindija, isticuci da je historija Balkana prozeta vrlo burnom historijom i teskim dogadjajima koji su obiljezili protekle godine, ali da su sindikati i sindikalisti uvjek bili i ostali oni koji se bore za ljudska prava, pravdu i mir jer ukoliko ne bude pravde nece biti ni smisla za zivot, posebno za nadolazece generacije nasih mladih, djece, i zbog toga mi sindikalci smo obavezni da budemo jedinstveni i da se borimo za bolji svijet sa vise humanosti. Svoj govor je zavrsila rijecima da je veza izmedju Evrope, zemalja Istoka i Turske kroz citavu historiju bila od vrlo velike vaznosti, ujedno cestitajuci 40. godisnjicu i 13. Kongres sindikata Toleyis.
Predsjedavajuci radnog predsjednistva Pevrul KAVLAK svim clanovima Odbora i delegatima dao je vrijeme do 14.00 sati nakon cega je nastavljen radni dio Kongresa usvajanjem dokumenata. Predlozene promjene u Statutu i Pravilniku za provodjenje izbora su nakon citanja jednoglasno usvojene.
 Pocetna stranica 
Da li shvatate sindikalno organizovanje kao odraz potrebe?
 Da
 Ne
 Nemam pojma