Ara
Numele şi prenumele:
Tara
Poşta Electronica
 
 
 
 
 1/1/2008
Bilantul presedintiei portugheze a UE

Cu Portugalia la presedintia sa, in al doilea semestru al anului 2007, Uniunea Europeana si-a finalizat doua proiecte majore - noul sau Tratat de reforma si extinderea zonei Schengen cu inca noua state ce au devenit membre ale forului comunitar in 2004, noteaza duminica EUObserver consultat de Rompres.

Atunci cand a preluat presedintia Uniunii, Portugalia a avut in fata misiunea de a depasi obstacolele de ordin politic in calea ajungerii la un compromis intre statele membre asupra textului noului tratat european. Presedintia germana a UE isi folosise intreaga sa forta politica pentru finalizarea unui acord la summitul UE din luna iunie, lasand Portugaliei de rezolvat doar cateva detalii de natura juridica.

Totusi, probleme esentiale, precum pozitia ferma a Poloniei privind viitorul sistem de adoptare a deciziilor la nivelul structurilor UE si temerile exprimate de Londra cu privire la politica externa a Uniunii, au fost apreciate drept extrem de sensibile politic. Lisabona si-a luat, insa, in serios rolul de presedinte in exercitiu al UE si a reusit sa aduce tarile membre la un numitor comun, punand accent pe importanta semnarii tratatului in cursul anului 2007.

O eroare ce tine mai mult de ´public relations´, ce poate fi imputata Portugaliei, este incapatanarea de care a dat dovada in legatura cu semnarea tratatului de reforma, tinand mortis ca ceremonia sa aiba loc la Lisabona si ca documentul sa se numeasca <> pe 13 decembrie, pentru ca apoi, in cursul serii, liderii celor 27 de state membre ale UE sa ia calea Bruxelles-ului pentru a participa la traditionalul summit de final de an din capitala belgiana.

Un alt moment ce a provocat controverse, si tot in ultima luna a presedintiei portugheze, l-a constituit Summitul UE-Africa din 8-9 decembrie de la Lisabona. Anuntata cu surle si trambite, reuniunea a fost umbrita de participarea liderului zimbabwean, Robert Mugabe, care a fost acuzat deschis de abuz de putere si incalcarea drepturilor omului in tara sa.

Prezenta lui Mugabe la Lisabona l-a facut pe premierul britanic Gordon Brown sa isi anuleze venirea in capitala lusitana. In plus, la acest summit nu s-a reusit sa se ajunga la un acord intre UE si Uniunea Africana privind noile norme in comertul bilateral.

Presedintia UE va fi preluata, pentru primul semestru al anului 2008, de catre Slovenia, care a fost admisa in comunitatea europeana in 2004. La jumatatea anului, Ljibljana urmeaza sa predea stafeta Parisului.
 Pagina principala 
Gasiţi necesară organizarea sindicală ?
 Da
 Nu
 Ma abţin