Ara
Numele şi prenumele:
Tara
Poşta Electronica
 
 
 
 
 1/1/2008

Falimentul bate la poarta textilistilor

» Eliminarea cotelor impuse importurilor chinezesti de la 1 ianuarie 2008 va lovi industria usoara din Romania, Bulgaria, Italia si Franta.
» Textilistii romani prevestesc falimente ale fabricilor si prejudicii pentru exportatori, concretizate in scaderea cotei tarii noastre pe piata UE.

Romania risca sa-si piarda definitiv statutul de "croitor al Europei" dupa 1 ianuarie 2008, ca urmare a eliminarii barierelor temporare de protectie instituite de Uniunea Europeana in calea

importurilor chinezesti. Patronatele din industria usoara autohtona privesc cu spaima acest moment, in conditiile in care de cativa ani exportatorii romani nu prea si-au mai gasit loc pe piata europeana – unde erau "vioara intai" – , din cauza avalansei de haine fabricate in China. "Vor fi falimente, sigur ca da, restructurari ale fabricilor si concedieri", a declarat Aurelientiu Popescu, presedintele executiv al Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS).


Prejudicii reflectate
in scaderea cotei de piata
"Cotele alocate importurilor chinezesti au fost eliminate la 1 ianuarie 2005. La insistentele Euratex (asociatie care grupeaza principalii producatori europeni din industria textilelor – n.n.), cotele au fost reintroduse temporar (pana la 1 ianuarie 2008 – n.n.), pentru protejarea producatorilor de imbracaminte. Acum insa UE n-a mai dorit sa lupte pentru mentinerea cotelor, adoptand o decizie politica, desi avalansa de produse chinezesti va aduce mari prejudicii tuturor tarilor care au ramas cu industrie usoara", a explicat Popescu.
Potrivit AFP, eliminarea cotelor in ianuarie 2005 a determinat cresterea cu 45% a importurilor de haine din China si, in consecinta, europenii au reintrodus restrictiile, la mijlocul lunii iunie 2005, ca masura de salvgardare. Industria textila europeana numara 2,5 milioane de angajati, in tari precum Bulgaria, Romania, Italia si Franta. Toata aceasta industrie ar suferi de pe urma avalansei importurilor chinezesti de tricouri, lenjerie si pantaloni. Potrivit sursei citate, comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a promis ca, in cazul exploziei importurilor, Comisia Europeana va fi gata sa utilizeze toate instrumentele aflate la dispozitia sa. Romania a intrat in UE, la 1 ianuarie 2007, cu cea mai puternica industrie a confectiilor, comparativ cu celelalte state ale batranului continent, a remarcat Avanz MC, consultant german specializat in confectii si pielarie. La sfarsitul anului trecut, Eurostat avansa o cota a Romaniei pe piata comuna de 9%, in timp ce China detinea o cota de 34%, iar Turcia de 10,5%. Pana la obtinerea cotelor oficiale actualizate, patronatele romanesti dau ca sigur un avans semnificativ al concurentilor asiatici pe piata europeana. "Practic, in momentul de fata 40% din imbracamintea vanduta in UE se importa din China si aceasta cota va creste si mai mult. Nimeni nu va sti unde se va ajunge. Din pacate, exportatorii romani din industria usoara nu prea mai gasesc loc pe piata UE, unde erau primii producatori europeni", a aratat presedintele executiv al FEPAIUS.

Solutii de supravietuire
In prezent, fabricile din industria usoara romaneasca produc in lohn aproape toate marcile celebre din lumea modei (Max Mara, Hugo Boss, Diesel, Calvin Klein, Benetton, Ulla Popken, Nike, Escape etc.), insa contractele cu marile case de moda se imputineaza. Lohnul se delocalizeaza, migrand catre intreprinderile din tarile cu forta de munca mai ieftina, precum Moldova sau Ucraina. Foarte putine fabrici romanesti produc sub marci proprii sau si-au deschis magazine.
Textilistii romani au anuntat ca, pentru a face fata noilor presiuni ale pietei, se vor asocia intre ei si vor deschide magazine exclusiv cu produse romanesti de imbracaminte, incaltaminte si accesorii, atat in tara, cat si in vestul Europei.
 Pagina principala 
Gasiţi necesară organizarea sindicală ?
 Da
 Nu
 Ma abţin